~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Η διαφθορά καθορίζει την ελευθερία του Τύπου

Του Κώστα Βαξεβάνη - Κουτί της Πανδώρας"

Όσα συμβαίνουν την τελευταία χρονιά στην Ελλάδα της κρίσης και στο όνομα της κρίσης, είναι μάλλον μια ειρωνεία για το ότι σε αυτή τη χώρα γεννήθηκε η Δημοκρατία. Η συμμαχική κυβέρνηση χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα ότι η χώρα είναι σε έκτακτη κατάσταση δημιουργεί νόμους που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα και αποδυναμώνει συνεχώς την Κοινοβουλευτική λειτουργία.


Λειτουργώντας όπως ακριβώς η Δημοκρατία της Βαϊμάρης την τριετία 1930-1933-η οποία τελικώς οδήγησε στην άνοδο του Χίτλερ- νομοθετεί με Προεδρικά Διατάγματα, με αποφάσεις της κυβέρνησης δηλαδή αντί του Κοινοβουλίου. Με μια τέτοια απόφαση, έκλεισε τη Δημόσια Ραδιοφωνία και Τηλεόραση (ΕΡΤ), καθιστώντας την Ελλάδα μοναδική χώρα στην Ευρώπη χωρίς Δημόσια media. Το επιχείρημα ήταν πως ο Δημόσιος φορέας ΕΡΤ (το αντίστοιχο του BBC) λειτουργούσε αναξιοκρατικά. Η κυβέρνηση δηλαδή χρησιμοποίησε ως επιχείρημα την ίδια την πολιτική της στην ΕΡΤ, για να την καταργήσει.

Το πρώτο θύμα της κυβέρνησης είναι ο Τύπος. Στην Ελλάδα έχει διαμορφωθεί ένα σύστημα με ιδιωτικά media,που υπηρετούν ένα σύστημα πολιτικής και οικονομικής διαπλοκής. Τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις των Μέσων Ενημέρωσης ζουν με τα χρήματα που προέρχονται από προκλητικά δάνεια που τους δίνουν οι Τράπεζες, (την ώρα που δεν δίνουν σε υγιείς παραγωγικές επιχειρήσεις) και σε διαφήμιση που τους προσφέρουν επιλεκτικά. Έτσι αυτά μοιραία συνδέουν την επιβίωσή τους, με τις Τράπεζες και τις κυβερνητικές επιλογές για αυτές.

Μεγάλα σκάνδαλα που αφορούν τις ελληνικές τράπεζες και είδαν το φως της δημοσιότητας στο Reuters και τους New York Times,αποκρύπτονται από τα ελληνικά Media. Το πρωθυπουργικό γραφείο, έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα ένα μονταρισμένο βίντεο όπου λεγόμενα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ είχαν μονταριστεί ώστε να φαίνεται πως υποστηρίζει την τρομοκρατία. Τα ΜΜΕ ,όχι μόνο το γνώριζαν αλλά αναπαρήγαγαν το βίντεο. Μόλις πριν από λίγες ημέρες το ίδιο το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (επίσημο κρατικό πρακτορείο) έδωσε στη δημοσιότητα ανύπαρκτες ερμηνείες του Προέδρου Ανώτερου Δικαστηρίου της χώρας ,που αφορούσαν την απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Οι ερμηνείες αυτές βόλευαν την κυβέρνηση.

Καθημερινά, ο Τύπος στην Ελλάδα αποδεικνύεται ως ένα όργανο προπαγάνδας και διαπλοκής. Η “καλή” του συμπεριφορά επιβραβεύεται με κρατική διαφήμιση, διαφήμιση Τραπεζών και δάνεια που δίνονται χωρίς εγγυήσεις. Μια εφημερίδα που πούλαγε 300 φύλλα την ημέρα, πριν μερικά χρόνια απορροφούσε διαφήμιση 1,5 εκατομμύρια το χρόνο. Περισσότερο δηλαδή από αυτό που εισέπραττε η μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας

Και βέβαια η ανεξάρτητη δημοσιογραφία τιμωρείται. Η αποκάλυψη της λίστας Λαγκάρντ, από το HOT DOC, προκάλεσε την βίαιη δίωξή μου. Ακόμη και όταν αθωώθηκα η Εισαγγελία ακύρωσε την απόφαση και διέταξε νέα δίκη. Στις 10 Ιουνίου ήταν να εκδικαστεί εκ νέου η υπόθεση. Δύο δικηγόροι μου και δύο μάρτυρες ήταν απόντες για αντικειμενικούς λόγους. Παρ όλα αυτά, το δικαστήριο επέμενε να γίνει η δίκη χωρίς αναβολή. Στην διπλανή αίθουσα, μια κατηγορούμενη για απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον μετανάστη, μέλος της φασιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, έπαιρνε την όγδοη αναβολή στη δίκη της.
Το HOT DOC καθημερινά, εμφανίζεται από το πολιτικό σύστημα, ως ένα περιοδικό που εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και χρηματοδοτείται από άγνωστους και ποτέ κατονομαζόμενους χρηματοδότες. Μια παρακρατική ομάδα των μυστικών υπηρεσιών επιχείρηση την φυσική μου εξόντωση. Όλο το σχέδιο αποκαλύφθηκε τελικώς με έγγραφα και συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών από το περιοδικό και διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα. Ακόμη και γι αυτό τα ελληνικά Μέσα, δεν έγραψαν το παραμικρό.

* * *

Η διαφθορά καθορίζει την ελευθερία του Τύπου

Του Κώστα Βαξεβάνη

Η ελευθερία του Τύπου δεν είναι κάτι που υπάρχει στιγμιαία επειδή κάποιος δημοσιογράφος μπορεί ή έχει το θάρρος να γράψει την άποψή του,αλλά καθορίζεται από το κλίμα μέσα στο οποίο λειτουργεί. Στην Ελλάδα, αυτό το κλίμα είναι κλίμα διαφθοράς. Το οικονομικό κατεστημένο κάνει ό,τι θέλει στη χώρα, το πολιτικό σύστημα όχι μόνο το επιτρέπει αλλά κάνει ακόμη νόμους για να καλύψει τους παράνομους επιχειρηματίες και ο Τύπος ως μέρος αυτής της διαφθοράς, αποσιωπά τα πάντα.

Το αποτέλεσμα είναι πως οι πολίτες της χώρας, δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει στη χώρα τους. Ακόμη και η δύσκολη κατάσταση της κρίσης εμφανίζεται ως μονόδρομος από τα Μέσα Ενημέρωσης και η κυβέρνηση ως η μοναδική που μπορεί να τη διαχειριστεί. Το μαύρο χρήμα των διεφθαρμένων επιχειρηματιών, μεταφέρεται στα πολιτικά ταμεία και ποτέ δεν τιμωρείται κανένας. Ένας ειδικός νόμος που αφορά τους υπουργούς, δημιούργημα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, οδηγεί στην πλήρη ατιμωρησία. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, το HOT DOC αποκαλύπτει πως 214 δικογραφίες που έχουν φτάσει από την Εισαγγελία στην ελληνική Βουλή για πιθανές παράνομες πράξεις Υπουργών, κρύβονται στα συρτάρια της Βουλής μέχρι να παραγραφούν τα αδικήματα. Το γεγονός πως η Ελλάδα κατατάσσεται 84η χώρα σε θέματα ελευθερίας του Τύπου, κάτω από αφρικανικές δικτατορίες, δεν είναι τίποτα άλλο από μια στατιστική λεπτομέρεια.

*από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου