~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Η κατάργηση της ΕΡΤ Α.Ε. έφερε ακαταστασία

Της Αλε­ξάνδρας Κωστούλα*


Στενοχωριέμαι, ως νομικός, που οι αλλεπάλληλες υπουργικές αποφάσεις των κ. υπουργών, Ι. Στουρνάρα, Σ. Κεδίκογλου και Π. Καψή, οι οποίες στόχευαν, υποτίθεται, στη βελτίωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, συνιστούν, δυστυχώς, την απόλυτη νομική ακαταστασία. Ενώ, αρχικά, η ΟΙΚ.2/11-6-2013 Κοινή Υπουργική Απόφαση έπαυε από το βράδυ της 11ης Ιουνίου το σήμα της ΕΡΤ Α.Ε., στη συνέχεια η ΟΙΚ.5/19-6-2013 Κοινή Υπουργική Απόφαση επέτασσε, σε αντίθεση με την προηγούμενη, να μεταδίδεται σήμα «όπως όπως» (το σχόλιο δικό μου) και να λειτουργήσει ένας μεταβατικός φορέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, κόντρα στην αρχική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία προβλεπόταν η δημιουργία μόνο του νέου φορέα, της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. 
Η «Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ιντερνετ και Τηλεόραση Α.Ε. (ΝΕΡΙΤ Α.Ε.)» δημιουργήθηκε με τον Νόμο 4174/2013 και προσπαθεί, απεγνωσμένα, να πάρει σάρκα και οστά. Εν τω μεταξύ, απεγνωσμένα προσπαθεί να λειτουργήσει και ο μεταβατικός φορέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Στενοχωριέμαι, ως νομικός, που, ενώ η υπ’ αριθ. 236/2013 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε διατάξει να λειτουργήσουν άμεσα η δημόσια ραδιοτηλεόραση και το Ιντερνετ, ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε, καθόσον η ραδιοτηλεόραση και το Ιντερνετ υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου.
Παρότι δε έχουν περάσει τρεισήμισι μήνες από την κατάργηση της ΕΡΤ Α.Ε., η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ δεν έχει επανέλθει, όπως αναφέρεται στο διατακτικό της απόφασής της, για να ελέγξει εάν τηρούνται το γράμμα και το πνεύμα αυτής, που εμφανώς δεν τηρούνται.

Στενοχωριέμαι, ως θεατής-ακροατής, διότι κατεστράφη το πολιτιστικό προϊόν που προσέφερε η ΕΡΤ Α.Ε., το οποίο δημιουργήθηκε σε περίπου πενήντα χρόνια, με τις επίπονες προσπάθειες όλων των εργαζομένων και, μην ξεχνάμε, με σοβαρότατο οικονομικό κόστος. Αυτό το αξιόλογο και πλουραλιστικό πολιτιστικό δημιούργημα γκρεμίστηκε με το πάτημα ενός κουμπιού το βράδυ της 11ης Ιουνίου 2013. Σήμερα, μετά την ανατίναξη όλου αυτού του πολιτιστικού οικοδομήματος, υπάρχουν κάτι ερείπια, τα οποία δεν ξέρει κανείς αν γίνεται προσπάθεια να αναστηλωθούν ή να πεταχτούν στα σκουπίδια. Ωστόσο, και οι δύο αυτές εκδοχές μοιάζουν μάταιες, γιατί αναρωτιέται ο θεατής-ακροατής, ο νοήμων άνθρωπος, για ποιον λόγο γκρεμίστηκε αυτό το οικοδόμημα, αφού δεν υπάρχει ένα άλλο έτοιμο καλύτερο, επιστημονικότερο, καλλιτεχνικότερο, πρωτότυπο, ώστε να πάρει τη θέση του. Απάντηση δεν παίρνει ο νοήμων άνθρωπος, γι’ αυτόν τον λόγο και θλίβεται. Ανοίγει το ένα και μοναδικό κανάλι της λειτουργούσας μεταβατικής «Δημόσιας Τηλεόρασης» και βλέπει ένα πολύ φτωχό πολιτιστικό προϊόν, άλλωστε δεν φανταζόταν ποτέ ο νοήμων άνθρωπος ότι ένα έργο που χρειάστηκε πενήντα χρόνια για να δημιουργηθεί μπορεί να αναγεννηθεί, και μάλιστα καλύτερο, σε δύο μήνες. Ο νοήμων άνθρωπος λοιπόν θλίβεται, κλείνει αμέσως το μοναδικό κανάλι με τις άπειρες επαναλήψεις και το πρόγραμμα που εκπέμπει απόγνωση, ώστε να μπορέσει να ησυχάσει.

Στενοχωριέμαι, ως φορολογούμενη πολίτης, για την τρομερή διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, καθόσον ήδη η δαπάνη που αντιστοιχούσε σε κάθε εργαζόμενο της ΕΡΤ Α.Ε. έχει τριπλασιαστεί και θα εξηγήσω αμέσως το γιατί. Κάθε εργαζόμενος απολυμένος λαμβάνει από το Ελληνικό Δημόσιο ένα μέρος των αποδοχών του, χωρίς να προσφέρει έργο, ακούσια, διότι το Δημόσιο δεν αποδέχεται τις υπηρεσίες των δημοσιογράφων, τεχνικών, διοικητικών-οικονομικών υπαλλήλων της ΕΡΤ Α.Ε. Συγχρόνως, το Δημόσιο έχει προκηρύξει 2.000 θέσεις για τον μεταβατικό φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, με πενιχρό πολιτιστικό αποτέλεσμα και σοβαρό οικονομικό κόστος. 


Άλλο είναι βέβαια το γεγονός, όπως μαθαίνω, ότι οι εργασιακές σχέσεις στον ενδιάμεσο φορέα δεν τιμούν τον ευρωπαϊκό χώρο. Παραλλήλως, δημόσιο χρήμα δαπανάται για τη δημιουργία, οργάνωση και λειτουργία της ΝΕΡΙΤ Α.Ε., κανείς δε δεν γνωρίζει σε πόσο χρόνο θα καταστεί δυνατόν να αναστηλωθούν τα ερείπια της λειτουργούσας μέχρι την 11η Ιουνίου 2013 Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης Α.Ε.
Το κλείσιμο της ΕΡΤ Α.Ε. –πρέπει να το βροντοφωνάξουμε– ήταν μεγάλη αποτυχία, πρωτίστως για την αδικαιολόγητη κατασπατάληση δημόσιου χρήματος.

Να εκλάβετε, αναγνώστες, τη στενοχώρια μου ως ένα βήμα πέρα από τον θυμό.

___________
* Δικηγόρος, εξειδικευμένη στο Κοινωνικό Δίκαιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου