~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Ψηφίζεται το βράδυ το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ

«Χρειαζόμαστε μια δημόσια ραδιοτηλεόραση ανοιχτή και απελευθερωμένη, αντίβαρο στην προπαγάνδα, ανεξάρτητη από κρατική παρέμβαση αλλά κυρίως ανεξάρτητη από τα ιδιωτικά συμφέροντα όπως το σχέδιο νόμου ορίζει», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τρίτη το βράδυ.

«Η αναγέννηση της ΕΡΤ είναι μια ηχηρή απάντηση αξιοπρέπειας, μια νίκη της δημοκρατίας» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ανοίγοντας τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Νομοθετούμε για το δικαίωμα της κοινωνίας στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Για να ξεκινήσει να μπαίνει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον. Μπορεί κάποιοι να αντιδρούν και να θέλουν τη διαιώνιση του άναρχου, του ασυντόνιστου, του χωρίς κανόνες ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Η κυβέρνηση μας είναι αποφασισμένη, και ελπίζουμε για το καλό όλων μας, να μην ταυτιστούν με όσους νομίζουν ότι μπορεί να έχουν φορολογική ή χρηματοδοτική ή και θεσμική ασυλία στο διηνεκές» υπογράμμισε.
«Με το νομοσχέδιο που συζητάμε η ΕΡΤ ξανανοίγει χωρίς τις αμαρτίες του παρελθόντος. Αμαρτίες που ήταν παιδιά του παλιού πολιτικού συστήματος των ρουσφετιών και της χειραγώγησης»  τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία της στην Βουλή, η βουλευτής και εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Αγλαϊα Κυρίτση.



Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε από το βήμα της βουλής ο υπουργός εσωτερικών Νίκος Βούτσης, εναντίον των ιδιωτικών καναλιών, επαναφέροντας για δεύτερη φορά το θέμα του βασικού μετόχου, το οποίο χαρακτήρισε ανοιχτό. Ο κ.Βούτσης είπε ότι «θα πρέπει να υπάρξει τομή ώστε να πάψει η πολιτική να είναι όμηρος και θεραπαινίδα των μεγαλοκαναλαρχών».
Επίσης, για το ίδιο θέμα, ο υπουργός επικρατείας, Νίκος Παππάς, δήλωσε ότι «για πρώτη φορά σήμερα ακούσαμε ότι είναι το δημόσιο εκείνο που χρωστάει στα κανάλια, επειδή αυτά προβάλλουν τα τηλεοπτικά σποτ των κομμάτων». Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε σε δήλωση της κ. Σοφίας Βούλτεψη, η οποία υιοθέτησε, με τα λεγόμενά της, τους ισχυρισμούς των ιδιωτικών καναλιών, ότι τα ποσά που οφείλουν έχουν συμψηφιστεί με τον τηλεοπτικό χρόνο που έχει παραχωρηθεί στα κόμματα.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει βεβαιωθεί από την Εφορία το ποσό των 26 εκατ. ευρώ, το οποίο καλούνται να πληρώσουν τα ιδιωτικά κανάλια για τη χρήση των συχνοτήτων από το 2011.

Το νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί κατά πλειοψηφία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Η ΝΔ καταψήφισε το νομοσχέδιο και επί της αρχής και επί των άρθρων, η Χρυσή Αυγή δήλωσε ότι θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, το Ποτάμι ψήφισε ορισμένα άρθρα και για άλλα επιφυλάσσεται για την Ολομέλεια. Το ΚΚΕ δήλωσε ότι είναι ανάμεσα στο «παρών» και το «όχι», ενώ καταψήφισε επί της αρχής το ΠΑΣΟΚ.

_____________
http://www.stokokkino.gr/article/1000000000008227/Olomeleia-tis-Boulis-to-nomosxedio-gia-tin-ERT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου