~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Κυριακή, 30 Νοεμβρίου 2014

Ναύπλιο: ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ!


Έντονες αντιδράσεις για την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη

ΜΕΓΑΛΕΣ αντιδράσεις έχει προκαλέσει την κοινωνία του Ναυπλίου και της ευρύτερης περιοχής η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπλίου να ανακηρύξει ως επίτιμο δημότη τον πρωθυπουργό του Μνημονίου Αντώνη Σαμαρά.

Στο Ναύπλιο –γενέτειρα πόλη της συζύγου του πρωθυπουργού- οργανώνονται το μεσημέρι της Κυριακής συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας την ώρα ( 13.00) που στο Βουλευτικό θα γίνεται η τελετή ανακήρυξης και παράδοσης του χρυσού κλειδιού ΄΄ της πόλεως του Ναυπλίου
ΉΔΗ δημοτικές ;παρατάξεις και πολιτικά κόμματα έχουν καταγγείλει δημόσια την ..μικροκομματική πρωτοβουλία του δήμαρχου Ναυπλίου Δημ. Κωστούρου να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια.
Στο μεταξύ εν όψει της άφιξης Σαμαρά φορείς και ομάδες πρωτοβουλίας από την Αργολίδα εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση-κάλεσμα στη συγκέντρωση ενώ χαρακτηρίζουν


"ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ"

Του Γιάννη Γαλανόπουλου

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ


ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ!

Την Κυριακή 30/11 η δημοτική αρχή του Δήμου Ναυπλιέων ανακηρύττει τον πρωθυπουργό Σαμαρά σε «επίτιμο δημότη» Ναυπλίου, παραδίδοντάς του το «χρυσό κλειδί» της πόλης.
Η τελετή αυτή, που θα αποτελέσει μέρος των εορτασμών για την άλωση του Παλαμηδίου, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το κοινό αίσθημα της πλειοψηφίας του αργολικού λαού που υποφέρει από την δυσβάσταχτη μνημονιακή κυβερνητική πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας και του αυταρχισμού.
Σε μια πρωτοφανή επίδειξη δουλοπρέπειας και στοιχεία που παραπέμπουν σε βασιλικά καθεστώτα (είναι γνωστή η σχέση του πρωθυπουργού με οικογένεια της τοπικής κοινωνίας) η «σεμνή» αυτή τελετή, που θα κοστίσει 6.000 ευρώ στον δοκιμαζόμενο λαό, παρουσιάζεται από τη δημοτική αρχή και τον δήμαρχο Κωστούρο ότι γίνεται για το «καλό της πόλης» και για να «τα έχουμε καλά με τον Σαμαρά.
Στην πραγματικότητα η φιέστα αυτή θα γίνει αφενός για να εμφανιστεί στο πανελλήνιο ότι η κυβέρνηση αυτή χαίρει της υποστήριξης του κόσμου, και αφετέρου για να καλλιεργήσει στον κόσμο της Αργολίδας και του Ναυπλίου τη μοιρολατρία και την υποταγή απέναντι σε αυτούς που του καταστρέφουν τη ζωή και το μέλλον.
Σαν δημότες Ναυπλίου αρνούμαστε να βραβευτεί στο όνομά μας η φτώχεια και η καταπίεση του ελληνικού λαού προκειμένου να εξυπηρετήσουν ορισμένοι τοπικοί παράγοντες του Δήμου τα μικροσυμφέροντά τους!
Αρνούμαστε να τα «έχουμε καλά» με την κυβέρνηση που μας έχει καταδικάσει στην μιζέρια, την ανεργία, τη μετανάστευση!

ΔΕΝ ΣΥΝΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ!
ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥ!


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ: 
ΚΥΡΙΑΚΗ 30/11, 12:30, ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, ΝΑΥΠΛΙΟ

Πρωτοβουλία πολιτών ενάντια στην ανακήρυξη Σαμαρά σε επίτιμο δημότη Ναυπλίου

Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014

Θεωρία στον Αέρα. Σάββατο 29 Νοεμβρίου Στο Κόκκινο 105,5


INSTITOYTO NICOS POULANTZAS


Θεωρία στον Αέρα: Έννοιες - Ιδέες – Κριτική
με τη στήριξη του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς
2η περίοδος
Στο Κόκκινο 105,5
Θεσσαλονίκη 93,40 - Πάτρα 107,7
Ηλεκτρονική διεύθυνση εκπομπής: theoriastonaera@gmail.com

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014, ώρα 13.00-14.00
10η εκπομπή

Ο Μισέλ Φουκώ και η Αριστερά
Συζητούν
Κύρκος Δοξιάδης, καθηγητής Κοινωνικής Θεωρίας,
Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γιώργος Φουρτούνης, επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας,
Πάντειο Πανεπιστήμιο

Τη συζήτηση συντονίζει
ο Χρήστος Σίμος, δημοσιογράφος , εφημερίδα Η ΑΥΓΗ

Αρχείο προηγούμενων εκπομπών:
http://poulantzas.gr/institute.php?id=0&subId=969

Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2014

Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014

Η πρώτη ερτζιανή 20ετία

32heretakis.jpg

Η πρώτη ερτζιανή 20ετία
Ο Μανώλης Χαιρετάκης

Το 1923 γίνεται η πρώτη απόπειρα ραδιοφωνικής εκπομπής από τη Διεύθυνση Ραδιοφωνίας του υπουργείου Ναυτικών στις εγκαταστάσεις στον Βοτανικό. Δύο χρόνια μετά, η Σχολή Μεγαρέως επιχειρεί δύο πειραματικές εκπομπές. Το 1926 στους 200 υπολογίζονται οι κάτοχοι ραδιοφωνικών δεκτών που καταβάλλουν συνδρομή 500 δραχμές...
Με μια γρήγορη χρονολογική αναδρομή μέχρι και το 1952 ο Μανώλης Χαιρετάκης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ξεκινά την... περιήγηση στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Η Ραδιοφωνία στην Ελλάδα 1930-1950». Πρόκειται για έκδοση του ραδιοσταθμού «105,5 Στο Κόκκινο» με τον κ. Χαιρετάκη και πάλι να αποποιείται τα δικαιώματά του. Η έκδοσή του αναμένεται πιθανότατα μέσα στον Δεκέμβριο και η συμφωνία είναι: στο κόστος να προστεθεί ένα μικρό ποσό με το οποίο θα ενισχυθούν ΚΕΘΕΑ-ΙΘΑΚΗ.
Το 1928 -σημειώνει στο βιβλίο του ο κ. Χαιρετάκης- ο ιδιώτης Χρήστος Τσιγγιρίδης ιδρύει τον πρώτο ραδιοφωνικό σταθμό στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Εναν χρόνο μετά προκηρύσσεται διαγωνισμός για την εγκατάσταση εθνικού ραδιοσταθμού. Οταν ρωτάμε τον κ. Χαιρετάκη αν πρόκειται να συνεχίσει με ένα βιβλίο που θα φτάνει και στην ιδιωτική ραδιοφωνία, εκείνος με το γνωστό του χιούμορ σπεύδει να επισημάνει: «Οχι. Αυτήν θα την αφήσω να χαθεί στη μαύρη τρύπα...». Το βιβλίο εστιάζει στο διάστημα 1930-1950, τότε που το ραδιόφωνο «άρχισε να αποτελεί ουσιαστικό εξάρτημα της οικιακής τεχνολογίας, ακολουθώντας τη διαδρομή από τον έντυπο στον ηλεκτρονικό λόγο, όπου, μέχρι την εμφάνιση της τηλεόρασης, το ραδιόφωνο κατείχε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, ως το πρώτο ηλεκτρονικό ΜΜΕ. Καθώς ο αριθμός των συσκευών αυξανόταν, ταυτόχρονα διαμορφώνονταν τα ακροατήριά του, παράλληλα με την αύξηση των ραδιοφωνικών σταθμών και των προγραμμάτων τους. Σημαντική υπήρξε, κατά την ίδια περίοδο, η ανάμειξη της ραδιοφωνίας στη διαμόρφωση της πολιτικής, σε συνδυασμό με την ανάδειξή του σε βασικό εργαλείο προπαγάνδας».
Πρόκειται πάντως για μία ξεχωριστή μελέτη πάνω σε αρχειακό υλικό, με τον κ. Χαιρετάκη να παρουσιάζει κείμενα και διαφημίσεις για το ραδιόφωνο δημοσιευμένα σε εφημερίδες και εξειδικευμένα περιοδικά της εποχής, ραδιοφωνικά προγράμματα, αποδείξεις κατοχής ραδιοφώνων και πληρωμής συνδρομής κ.ά. Παράλληλα, όμως, όπως σημειώνει και η δημοσιογράφος Μαρίνα Ρήγου που προλογίζει την έκδοση, είναι «μια εμπεριστατωμένη, τόσο παράπλευρη όσο και άμεση, ανάγνωση της ελληνικής ιστορίας της εποχής που ο Μανώλης Χαιρετάκης εξετάζει. Γιατί η πορεία των μέσων επικοινωνίας είναι συνυφασμένη με τις κοινωνικοπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις του περιβάλλοντος εντός του οποίου αναπτύσσονται. Και ο συγγραφέας αναλύει ενδελεχώς τη σχέση πολιτικής και ραδιοφώνου, όπως και το ίδιο το μέσον».
Σε μια άλλη δομή του συγκεκριμένου βιβλίου εστιάζει ο Νίκος Παπαναστασίου, λέκτορας του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, ο οποίος είναι ο πρώτος που προλογίζει την έκδοση. Τονίζει, λοιπόν, ότι το θέμα καλύπτεται «από πολλές και διαφορετικές σκοπιές, καθώς συμπεριλαμβάνει ζητήματα στρατηγικής σημασίας για την εδραίωση του ραδιοφώνου, όπως η σύγκρουση οικονομικών και τεχνολογικών συμφερόντων, το ζήτημα της χρηματοδότησης (μέσω συνδρομής) του νέου αυτού μέσου, αλλά και το ζήτημα του κόστους παραγωγής. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι και η ανάλυση για την κατασκευή του ραδιοφωνικού ακροατηρίου, καθώς το δημοφιλές καθημερινό ραδιοφωνικό πρόγραμμα “κανονικοποίησε” και “κοινωνικοποίησε” τον χρόνο των ακροατών».
Το βιβλίο του ο Μαν. Χαιρετάκης το αφιερώνει στους εργαζόμενους της ΕΡΤ «που με τους αγώνες και τις πράξεις τους, από την Τρίτη 11 Ιουνίου 2013 και μετά, απέδειξαν σε όλον τον κόσμο ότι η έννοια και η πρακτική της δημόσιας τηλεόρασης μπορεί να υπάρξει ακόμη και στις ημέρες μας και, επιπλέον, να διαθέτει μια ευρύτατη απήχηση στα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά ακροατήρια, και όχι μόνο στην Ελλάδα».