~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2013

Κλείνουν τη «Φωνή της Ελλάδος»

Με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών ξηλώνονται για... παλιοσίδερα οι ραδιοφωνικές κεραίες βραχέων της «Φωνής της Ελλάδας», της συντροφιάς των ναυτικών και της ομογένειας.

Χθες το πρωί στις εγκαταστάσεις των βραχέων της ΕΡΤ στην Αυλίδα, εμφανίστηκε εκπρόσωπος εταιρείας που εμπορεύεται μέταλλα, ο οποίος φωτογράφισε τους ιστούς των κεραιοσυστημάτων των βραχέων. Σε ερώτηση εργαζομένων της ΕΡΤ που βρίσκονταν εκεί, απάντησε ότι η εταιρεία του βρίσκεται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για να δώσει προσφορά για την αποξήλωση των 39 ιστών των κεραιοσυστημάτων, την απομάκρυνσή τους από το χώρο και την αγορά των μετάλλων ως σκραπ.

Στην Αυλίδα, σε μια έκταση 1160 στρεμμάτων, είναι εγκατεστημένοι 39 μεταλλικοί ιστοί, ύψους από 30 έως 100 μέτρα ο καθένας, στους οποίους είναι τοποθετημένα τα κεραιοσυστήματα των βραχέων που στέλνουν τη «Φωνή της Ελλάδας», την ΕΡΑ5, σε κάθε γωνιά της υφηλίου, σε όλες τις ηπείρους και ωκεανούς.

Τα βραχέα άρχισαν να λειτουργούν το 1938 και έστελναν τη φωνή της πατρίδας στο Αλβανικό μέτωπο. Οι μόνοι που τόλμησαν να τα κλείσουν ήταν οι ναζί, στη διάρκεια της κατοχής της χώρας μας. Μετά την απελευθέρωση δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή να συνδέουν την πατρίδα με τους ναυτικούς μας και την ομογένεια.

Η «Φωνή της Ελλάδας» μεταφέρει σε κάθε άκρη της γης την ενημέρωση, ψυχαγωγία, πολιτισμό και την παράδοση από την Ελλάδα, με προγράμματα σε 12 γλώσσες.

Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2013

ΕΡΤ - ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θλιβερά ανθρωπάκια φιμώνουν
την Φωνή των Ελλήνων
με το κλείσιμο της ΕΡΤ!
ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ!

Αδιανόητο να σιγήσει η Φωνή του Ελληνισμού της ΕΡΤ!
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2013

Η ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΖΩΝΤΑΝΗ

Σύνταξη: Ηλίας Μαραβάς 
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013 

Οι εργαζόμενοι - ες στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ και σε ολόκληρη την ΕΡΤ συνεχίζουμε, κοντά τέσσερεις μήνες τώρα, να αντιστεκόμαστε στο πραξικοπηματικό κλείσιμο της Δημόσιας Ραδιοτηλέορασης.

Η κυβέρνηση των μνημονίων προσπαθεί λυσσαλέα και με αθέμιτα μέσα να πλήξει τον αγώνα μας, εφαρμόζοντας τις προσφιλείς, σε κείνη, πρακτικές της διάσπασης, της υποσχεσιολογίας και των απειλών για εισαγγελικές παρεμβάσεις και ματ! Δε μας τρομάζουν! Μας εξοργίζουν και μας πεισμώνουν για να συνεχίσουμε.
Διαθέτοντας σε ημετέρους εκατομμύρια ευρώ μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες και με ένα διαγωνισμό προσλήψεων παρωδία κατάφεραν μόνο να δημιουργήσουν ένα τηλεοπτικό έκτρωμα που φέρει τον τίτλο «ΔΤ» και αποτελεί ντροπή για την ιστορία της πραγματικής Δημόσιας Ραδιοτηλέορασης της χώρας μας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και συνδικαλιστικές ομοσπονδίες καταδίκασαν το συγκεκριμένο μόρφωμα και το σύνολο του κόσμου του γύρισε την πλάτη.
ertΌσο για τη «διάδοχη» κατάσταση της ΕΡΤ τη ΝΕΡΙΤ η μόνη εξέλιξη που υπάρχει είναι ο σκυλοκαυγάς μεταξύ κυβερνητικών παραγόντων και υπηρεσιακών στελεχών για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Δ.Σ. Κάνουν τα ίδια τα οποία επικαλέστηκαν ως παθογένειες για να δικαιολογήσουν το κλείσιμο της ΕΡΤ. Τα καταγγέλλαμε τότε και το ίδιο θα κάνουμε και τώρα.
Από την προηγούμενη εβδομάδα ο πομπός της ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ στον Προφήτη Ηλία Μυτιλήνης δεν είναι πλέον υπό τον έλεγχό μας και για λόγους που δεν μπορούμε να διευκρινίσουμε σταμάτησε να λειτουργεί. Μετά τα γεγονότα στον Όλυμπο Λέσβου, ήταν ο τελευταίος πομπός σε ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίου, που μετέφερε τη φωνή των νησιωτών στα ερτζιανά, και κάλυπτε το ανατολικό και κεντρικό νησί. Δυστυχώς το ΜΑΥΡΟ κάλυψε πλέον ολοκληρωτικά τις συχνότητες της ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ σε ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο.
Όσο όμως κι αν προσπαθούν δε θα καταφέρουν να μας φιμώσουν. Οι εργαζόμενοι - ες στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ συνεχίζουμε να παράγουμε καθημερινά ενημερωτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα το οποίο μεταδίδεται από τον ιστότοπο: http://www.era-aegean.gr

Ακούστε το και διαδώστε το!
Τρόποι επικοινωνίας με ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ:
Τηλ. 225177000
Email: era.aegean@gmail.com
SMS: πληκτρολογείτε ΑΙ κενό και το στέλνετε 54160
Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για ελεύθερη και πραγματική δημόσια ενημέρωση.
Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για αξιοπρέπεια, δημοκρατία, δικαιοσύνη, δημοκρατία.
Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στην πολιτική των μνημονίων συντασσόμενοι -ες με τους συναδέλφους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Οι εργαζόμενοι - ες στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

~~~~~~~~***~~~~~~~~Η ΕΡα Αιγαίου ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 1989 και στεγάζεται σ’ ένα νεοκλασικό κτίριο επί της οδού Ε. Βοστάνη στη Μυτιλήνη. Η ΕΡα Αιγαίου είναι ο τελευταίος περιφερειακός Ραδιοφωνικός σταθμός, που δημιούργησε η ΕΡΤ Α.Ε. Είναι από τους πιο σύγχρονους από πλευράς τεχνικής υποστήριξης, περιφερειακούς Ραδιοσταθμούς της ΕΡΤ.

Στην αρχή της λειτουργίας του ο Ρ/Σ κάλυπτε ολόκληρο το Αιγαίο με δύο (2) κύριους πομπούς έναν στο όρος Όλυμπος της Λέσβου (συχνότητα 104,4 ΜHz) και ένα στην Σαντορίνη (συχνότητα 93,3 ΜHz). Από 1/7/98 στα πλαίσια αναδιάταξης των Ραδιοφωνικών σταθμών με βάση τις γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας η ΕΡα Αιγαίου καλύπτει μόνο την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Νομός Λέσβου, Νομός Χίου, Νομός Σάμου).

Το πρόγραμμα εκπέμπεται μέσω ενός κύριου πομπού που βρίσκεται στο όρος Όλυμπος της Λέσβου. Η λειτουργία του υποστηρίζεται από τους αναμεταδότες του σταθμού που είναι τοποθετημένοι σε διάφορα σημεία του Βορειοανατολικού Αιγαίου καλύπτοντας έτσι κάθε γωνία των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Από το 1998 μέχρι και σήμερα η φωνή της ΕΡα Αιγαίου αγγίζει κάθε μήκος και πλάτος του πλανήτη μέσω του διαδικτύου χάρη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, φτάνοντας έτσι στα αυτιά κάθε Έλληνα, σε όποιο σημείο της γης κι αν βρίσκετε. Αξιοσημείωτο είναι ότι ήταν ο πρώτος σταθμός στο Αιγαίο και από τους πρώτους στην Ελλάδα που το πρόγραμμα του μεταδίδεται ζωντανά 24 ώρες το 24ωρο στο Internet.

Η ΕΡα Αιγαίου δεν καλύπτει μόνο ειδησεογραφικά την περιοχή στην οποία εκπέμπει αλλά προσπαθεί να κάνει παρεμβάσεις στις τοπικές κοινωνίες ποικιλόμορφα (είτε με εκδηλώσεις που διοργανώνει, είτε να βρεθεί αρωγός σε σημαντικές πρωτοβουλίες).

_________________

Η κατάργηση της ΕΡΤ Α.Ε. έφερε ακαταστασία

Της Αλε­ξάνδρας Κωστούλα*


Στενοχωριέμαι, ως νομικός, που οι αλλεπάλληλες υπουργικές αποφάσεις των κ. υπουργών, Ι. Στουρνάρα, Σ. Κεδίκογλου και Π. Καψή, οι οποίες στόχευαν, υποτίθεται, στη βελτίωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, συνιστούν, δυστυχώς, την απόλυτη νομική ακαταστασία. Ενώ, αρχικά, η ΟΙΚ.2/11-6-2013 Κοινή Υπουργική Απόφαση έπαυε από το βράδυ της 11ης Ιουνίου το σήμα της ΕΡΤ Α.Ε., στη συνέχεια η ΟΙΚ.5/19-6-2013 Κοινή Υπουργική Απόφαση επέτασσε, σε αντίθεση με την προηγούμενη, να μεταδίδεται σήμα «όπως όπως» (το σχόλιο δικό μου) και να λειτουργήσει ένας μεταβατικός φορέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, κόντρα στην αρχική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία προβλεπόταν η δημιουργία μόνο του νέου φορέα, της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. 
Η «Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ιντερνετ και Τηλεόραση Α.Ε. (ΝΕΡΙΤ Α.Ε.)» δημιουργήθηκε με τον Νόμο 4174/2013 και προσπαθεί, απεγνωσμένα, να πάρει σάρκα και οστά. Εν τω μεταξύ, απεγνωσμένα προσπαθεί να λειτουργήσει και ο μεταβατικός φορέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Στενοχωριέμαι, ως νομικός, που, ενώ η υπ’ αριθ. 236/2013 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε διατάξει να λειτουργήσουν άμεσα η δημόσια ραδιοτηλεόραση και το Ιντερνετ, ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε, καθόσον η ραδιοτηλεόραση και το Ιντερνετ υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου.
Παρότι δε έχουν περάσει τρεισήμισι μήνες από την κατάργηση της ΕΡΤ Α.Ε., η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ δεν έχει επανέλθει, όπως αναφέρεται στο διατακτικό της απόφασής της, για να ελέγξει εάν τηρούνται το γράμμα και το πνεύμα αυτής, που εμφανώς δεν τηρούνται.

Στενοχωριέμαι, ως θεατής-ακροατής, διότι κατεστράφη το πολιτιστικό προϊόν που προσέφερε η ΕΡΤ Α.Ε., το οποίο δημιουργήθηκε σε περίπου πενήντα χρόνια, με τις επίπονες προσπάθειες όλων των εργαζομένων και, μην ξεχνάμε, με σοβαρότατο οικονομικό κόστος. Αυτό το αξιόλογο και πλουραλιστικό πολιτιστικό δημιούργημα γκρεμίστηκε με το πάτημα ενός κουμπιού το βράδυ της 11ης Ιουνίου 2013. Σήμερα, μετά την ανατίναξη όλου αυτού του πολιτιστικού οικοδομήματος, υπάρχουν κάτι ερείπια, τα οποία δεν ξέρει κανείς αν γίνεται προσπάθεια να αναστηλωθούν ή να πεταχτούν στα σκουπίδια. Ωστόσο, και οι δύο αυτές εκδοχές μοιάζουν μάταιες, γιατί αναρωτιέται ο θεατής-ακροατής, ο νοήμων άνθρωπος, για ποιον λόγο γκρεμίστηκε αυτό το οικοδόμημα, αφού δεν υπάρχει ένα άλλο έτοιμο καλύτερο, επιστημονικότερο, καλλιτεχνικότερο, πρωτότυπο, ώστε να πάρει τη θέση του. Απάντηση δεν παίρνει ο νοήμων άνθρωπος, γι’ αυτόν τον λόγο και θλίβεται. Ανοίγει το ένα και μοναδικό κανάλι της λειτουργούσας μεταβατικής «Δημόσιας Τηλεόρασης» και βλέπει ένα πολύ φτωχό πολιτιστικό προϊόν, άλλωστε δεν φανταζόταν ποτέ ο νοήμων άνθρωπος ότι ένα έργο που χρειάστηκε πενήντα χρόνια για να δημιουργηθεί μπορεί να αναγεννηθεί, και μάλιστα καλύτερο, σε δύο μήνες. Ο νοήμων άνθρωπος λοιπόν θλίβεται, κλείνει αμέσως το μοναδικό κανάλι με τις άπειρες επαναλήψεις και το πρόγραμμα που εκπέμπει απόγνωση, ώστε να μπορέσει να ησυχάσει.

Στενοχωριέμαι, ως φορολογούμενη πολίτης, για την τρομερή διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, καθόσον ήδη η δαπάνη που αντιστοιχούσε σε κάθε εργαζόμενο της ΕΡΤ Α.Ε. έχει τριπλασιαστεί και θα εξηγήσω αμέσως το γιατί. Κάθε εργαζόμενος απολυμένος λαμβάνει από το Ελληνικό Δημόσιο ένα μέρος των αποδοχών του, χωρίς να προσφέρει έργο, ακούσια, διότι το Δημόσιο δεν αποδέχεται τις υπηρεσίες των δημοσιογράφων, τεχνικών, διοικητικών-οικονομικών υπαλλήλων της ΕΡΤ Α.Ε. Συγχρόνως, το Δημόσιο έχει προκηρύξει 2.000 θέσεις για τον μεταβατικό φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, με πενιχρό πολιτιστικό αποτέλεσμα και σοβαρό οικονομικό κόστος. 


Άλλο είναι βέβαια το γεγονός, όπως μαθαίνω, ότι οι εργασιακές σχέσεις στον ενδιάμεσο φορέα δεν τιμούν τον ευρωπαϊκό χώρο. Παραλλήλως, δημόσιο χρήμα δαπανάται για τη δημιουργία, οργάνωση και λειτουργία της ΝΕΡΙΤ Α.Ε., κανείς δε δεν γνωρίζει σε πόσο χρόνο θα καταστεί δυνατόν να αναστηλωθούν τα ερείπια της λειτουργούσας μέχρι την 11η Ιουνίου 2013 Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης Α.Ε.
Το κλείσιμο της ΕΡΤ Α.Ε. –πρέπει να το βροντοφωνάξουμε– ήταν μεγάλη αποτυχία, πρωτίστως για την αδικαιολόγητη κατασπατάληση δημόσιου χρήματος.

Να εκλάβετε, αναγνώστες, τη στενοχώρια μου ως ένα βήμα πέρα από τον θυμό.

___________
* Δικηγόρος, εξειδικευμένη στο Κοινωνικό Δίκαιο